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Question: If a hospice patient is in an inpatient hospice unit in a nursing home or hospice free standing, and revokes hospice, can three days spent there qualify for the 3-day hospital stay required prior to admission at a skilled nursing facility for the Medicare 100-day benefit?  What are the statutes and regulations to support the answer?

Answer: General inpatient care can be used as the 3-day qualifying stay for the Part A SNF benefit.  The CMS IOM Publication 100-02, Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 9, section 40.1.5 states, “If a hospice patient receives general inpatient care for 3 days or more, and elects to revoke hospice, then the 3 day stay (although not equivalent to a hospital level of care) would still qualify the beneficiary for covered SNF services.”.  

However, this level of care must still be provided in a hospital per the SNF coverage guidelines.  The CMS IOM Publication 100-02, Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 8, section 20 states, “In order to qualify for post-hospital extended care services, the individual must have been an inpatient of a hospital for a medically necessary stay of at least three consecutive calendar days….”  Section 20.1 states, “The 3-day hospital stay need not be in a hospital with which the SNF has a transfer agreement. However, the hospital must be either a Medicare participating hospital or an institution that meets at least the conditions of participation for an emergency services hospital (see Pub. 100-01, Medicare General Information, Eligibility, and Entitlement, Chapter 5, §20.2, for definition of an emergency services hospital)."

Question: How will National Government Services handle partial compliance of physicians’ documentation of the face-to-face form (i.e. physician signs the form without completing the other sections)? 

Answer: The form must be complete.  In the Federal Register dated November 17, 2011, CMS clarifies in their response regarding the physician completing the necessary face-to-face encounter documentation, "if a hospice employs or contracts with a physician, it has influence regarding physician compliance with these requirements."   
Question: Can hospice use a Nurse practitioner (NP) for the face-to-face assessment if they are under the same corporate umbrella and wages are transferred within the system entities? 

Answer: The federal register dated Nov 17, 2010 page 7,444 states, "Hospices can employ NPs on a full-time, part-time, or per diem basis if needed to have face-to-face encounters. As long as the NP is receiving a W-2 form from the hospice, or is volunteering for the hospice, the NP is considered to be employed by the hospice."  

Question: My Medical Director and I disagree on the need for a physician order for patients who choose to transfer to another hospice. I interpret this as requiring a physicians order even though it is the patient's choice.

Answer: We do not think that a physician order is necessary if the patient elects to change a hospice. The CMS Internet-only Manual (IOM) Publication 100-02, Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 9, section 20.2 states, “An individual may change, once in each election period, the designation of the particular hospice from which he or she elects to receive hospice care. The change of the designated hospice is not considered a revocation of the election. To change the designation of hospice programs, the individual must file, with the hospice from which he or she has received care and with the newly designated hospice, a signed statement that includes the following information: the name of the hospice from which the individual has received care, the name of the hospice from which they plan to receive care and the date the change is to be effective. (A change of ownership of a hospice is not considered a change in the patient’s designation of a hospice and requires no action on the patient’s part.)”

Question: If a patient is transferred in fifth benefit period, does the transferring Hospice send last face-to-face encounter documentation to the receiving Hospice? Or does the receiving hospice treat this transfer as if it was the first benefit period and initiate a face-to-face encounter (if patient is still active) according to the rules/regulations 15 days prior to beginning of next benefit period?

Answer: According to the instructions in the Federal Register dated Nov 17, 2010 page 70433, " In a transfer the benefit period remains the same. When a patient in the 3rd or later benefit period transfers to a new hospice, the receiving hospice must recertify the patient; however, since the benefit period does not change with a transfer, the receiving hospice does not have to have a face-to-face encounter for that current period if it can verify that the previous hospice provided the visit. According to the hospice CoPs at 418.104 (e), the sending hospice must forward to the receiving hospice the patient's clinical records, which includes the certifications and recertification's of terminal illness. if requested. The clinical records can be used to verify whether or not the sending hospice provided any required face-to-face encounters." 

Question: If a patient is appropriate for hospice admission but is in the hospital for something unrelated to the terminal illness can we admit the patient to hospice under routine homecare so that the patient remains in the hospital and is not denied hospice services?  If yes, how long can that patient remain in the hospital with routine home care billing in place?

Answer: Yes, you can admit a patient to hospice while they are in the hospital for an unrelated condition.  There is no length of time requirement for this scenario.
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